TELEFONAS PASITEIRAUTI

Baltarusijoje vykusiame forume „BankIT 2014“ – lietuviški bankinių technologijų sprendimai

2014 / 12 / 02

Įmonių grupės „Penki kontinentai" delegacija lankėsi Minske, kur vyko XI tarptautinis bankinių technologijų forumas „BankIT 2014". Grupės bendrovių „ASHBURN International" (ASHBURN) ir „Penkių kontinentų bankinės technologijos" (BS/2) specialistai forume pristatė naujus bankinius sprendimus bei dalijosi sukaupta patirtimi.

Nacionalinio Baltarusijos banko valdybos pirmininko pavaduotojo Sergejaus Dubkovo teigimu, Baltarusijos bankinis sektorius išgyvena didelių permainų metą. Norėdami išlikti konkurencingi ne tik savo šalies, bet ir tarptautinėje rinkoje, bankai turi būti lankstūs, mobilūs ir technologiškai pažangūs. Tai suprasdamas, Nacionalinis šalies bankas itin daug dėmesio skiria specializuotų technologinių sprendimų plėtrai, elektroninei ir mobiliajai bankininkystei, bankuose dirbančių IT specialistų kompetencijai.

Beveik du dešimtmečius Baltarusijos bankiniame sektoriuje per partneres kompanijas „IBA Group" ir „Tusson" dirbančios bendrovės BS/2 regiono vadovo Nikolajaus Zaleščuko teigimu, Baltarusijos bankai savo versle aktyviai diegia šiuolaikines technologijas ir vertina jų teikiamas galimybes. „Per paskutinius dvejus metus Baltarusijoje dirbančių bankų biudžetuose išlaidos informacinėms technologijoms beveik padvigubėjo. Planuojama, kad 2014 metais šis skaičius padidės dar beveik 40 proc. Investuodami tiek į techninę įrangą, tiek į programinius sprendimus, bankai įrodo, kad supranta technologijų teikiamą naudą ir stengiasi visapusiškai jas išnaudoti. Prognozuojama, kad 2014 metais IT paslaugų sektoriaus produktyvumas Baltarusijoje išaugs 24 proc. ir viršys 1 mlrd. JAV dolerių. Bendrovė BS/2 taip pat prisideda prie šių procesų tiekdama modernią bankinę įrangą ir diegdama finansų sektoriui skirtų specializuotų programinių sprendimų šeimą „.iQ", - sako N. Zaleščukas.

Šiųmečiame forume „BankIT" ypatingas dėmesys buvo skirtas ir Baltarusijos elektroninių mokėjimų rinkos plėtrai. Anot renginyje dalyvavusio bendrovės ASHBURN vykdomojo direktoriaus Žoržo Šarafanovičiaus, ši tema itin aktuali tiek bankams, tiek sparčiai augančiam šalies mažmeninės prekybos sektoriui. „2014 metų pradžioje Baltarusijoje buvo 81,5 tūkst. mokėjimo terminalų. Baltarusijos nacionalinio banko planuose iki 2016 metų dvigubai padidinti šį skaičių. Dėl to sparčiai auga ir programinių mokėjimo sprendimų paklausa. Ilgametę mokėjimo kortelių priežiūros patirtį Baltijos šalyse turinti bendrovė ASHBURN forumo dalyvius supažindino su programinės įrangos paketu „TransLink.iQ", užtikrinančiu saugų ir operatyvų bankinių operacijų apdorojimą. Taip pat pristatėme universalią mokėjimo ir lojalumo valdymo sistemą „PayLo", kuri apima visus lojalumo programos diegimo bei palaikymo etapus", - sako Ž. Šarafanovičius.

Forumas „BankIT" pritraukė per 1 200 dalyvių iš 17 pasaulio šalių. Tarp renginio dalyvių - bankinio sektoriaus, IT kompanijų, valdžios institucijų atstovai. Forumo organizatoriai - Nacionalinis Baltarusijos bankas, mokslo ir technologijų asociacija „Infopark" bei Baltarusijos bankų asociacija.

KITOS NAUJIENOS

VISOS NAUJIENOS